Πληροφορίες
Το Μετόχι Δίρφυος ή Κύμης είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου της Εύβοιας, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Δίρφη και στις όχθες του ποταμού Μετοχιάτη, σε υψόμετρο 200 μέτρων. Ο πληθυσμός του είναι 226 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και μαζί με τους Αγίους Αποστόλους, τα Κούτουρλα και την Παραλία Μετοχίου συναποτελούν την Τοπική Κοινότητα Μετοχίου Διρφύος της Δημοτικής Ενότητας Κύμης, σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και ειδικότερα η καλλιέργεια κερασιών, κάστανων και σταφυλιών, όπως και η κτηνοτροφία. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και το χωριό πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου. Τοπικός Άγιος είναι και ο Όσιος Νικόλαος Σικελιώτης (εορτάζεται στις 23 Αυγούστου), ο οποίος οικοδόμησε την ομώνυμη μονή.
Αξιοθέατα
Στον οικισμό βρίσκονται πολλά αξιοθέατα, με δεδομένο τον συνδυασμό βουνού και θάλασσας ως προς το φυσικό τοπίο, αλλά και την ύπαρξη αξιόλογων μοναστηριών και ναών. Στην περιοχή υπάρχουν και σπήλαια με σταλακτίτες. Η σπηλιά Κολέθρα διαρρέεται από ποταμό που σχηματίζει καταρράκτες εντός του σπηλαίου. Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό απαντάται η Παραλία Μετοχίου, στο δρόμο για την οποία μπορεί κανείς να συναντήσει έναν παλαιό νερόμυλο. Ενδιαφέρουσες είναι και οι παραλίες Βαμβακιές και Κορομηλιές.
Ναοί και Μονές
Ο σημαντικότερος ναός που ανάγεται τουλάχιστον στις αρχές του 19ου αιώνα είναι ο Ναός της Παναγίας Χιλιαδούς στο Μετόχι. Πρόκειται για βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό, ο οποίος οικοδομήθηκε από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, σύμφωνα με την παράδοση, και φέρεται να ήταν η 1000ή εκκλησία που εκείνη έχτισε, από όπου και η ονομασία «Χιλιαδού». Το παλαιό μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Όσιο Νικόλαο Σικελιώτη, κτήτορα της μονής πριν τον 11ο αιώνα. Στον χώρο υπάρχουν ο ναός του Αγίου Νικολάου και το παρεκκλήσι των Ταξιαρχών. Άλλη σημαντική μονή είναι εκείνη των Χαράδρων ή Διρφύων με τρίκλιτο και καμαροσκέπαστο καθολικό, που είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Το τέμπλο έχει εικόνες από το 1884. Στα βορειοδυτικά του χωριού βρίσκεται το μοναστήρι της Χιλιαδούς, το οποίο πιθανότατα οικοδομήθηκε τον 12ο αιώνα, με το καθολικό του (Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Χιλιαδούς) να διασώζεται. Ο Ναός της Γέννησης της Παναγίας, που είναι γνωστός και ως «Η Παναγία που βροντά» είναι καμαροσκέπαστος με την κόγχη του Ιερού σε σχήμα ημικυκλίου.
Λοιπά αξιοθέατα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Ενδιαφέρον από αρχαιολογικής άποψης παρουσιάζει και η Παραλία Μετοχίου, όπου στα αρχαία χρόνια υπήρχε οικισμός που εκτεινόταν στις υπώρειες του δυτικού λόφου και ονομαζόταν Δαφνούλα. Εκτός από θεμέλια κτηρίων, σώζονται σήμερα πολλά όστρακα που ανάγονται στα κλασικά και στα μετέπειτα χρόνια, ως τη βυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο αυτό βρισκόταν μια αρχαία πόλη, με το μεγαλύτερο τμήμα της να έχει βυθιστεί κάτω από το Αιγαίο. Στον λόφο δυτικά από την Παραλία Μετοχίου, στη θέση Πύργος, σώζονται θεμέλια πύργου, αποτελούμενα από μεγάλους ογκόλιθους.
Διοικητική ιστορία
Η διοικητική ιστορία του οικισμού ξεκίνησε το 1836 με τον Δήμο Διρφύων, όταν το Μετόχι υπάχθηκε στον δήμο αυτόν, ενώ το 1840 ο οικισμός υπήχθη στον Δήμο Ληλαντίων. Έπειτα από την εκ νέου υπαγωγή του στους δήμους Ληλαντίων και Διρφύων (1882), το 1912 το Μετόχι αποτέλεσε έδρα της ομώνυμης κοινότητας και ο οικισμός Κούτουρλα υπήχθη στην ίδια κοινότητα. Το 1961 στην εν λόγω κοινότητα εντάχθηκε και ο οικισμός Άγιοι Απόστολοι. Το 1997 η κοινότητα καταργήθηκε και υπάχθηκε στον Δήμο Κύμης. Τέλος, το 2011 και μέχρι σήμερα αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.
Διατελέσαντες πρόεδροι της Κοινότητας Μετοχίου Διρφύων
Τελευταίος πρόεδρος της κοινότητας εξελέγη το 1994 ο Βασίλειος Ξουρίκης. Σημερινός πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου Διρφύων είναι ο Αναστάσιος Σφύρλας.
Πρόεδροι Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου
1999-2010 Χρήστος Κατσής(19??-2022) 2011-2019 Αναστάσιος Σφύρλας 2019- σήμερα Σταύρος Γιαμαρέλος του Αθανασίου (εκλεγείς το 2019)
Εκπαίδευση
Στο Μετόχι λειτουργεί Νηπιαγωγείο, 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο και Κοινοτικό Κατάστημα.
Υγεία και υποδομές
Στο χωριό εδράζει αγροτικό ιατρείο που καλύπτεται από ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου από την 5η Υ.ΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Υγειονομικά ανήκει στο Γ.Ν / Κ.Υ. Κύμης και καλύπτεται με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αυτού.
Πολιτισμός
Στο Μετόχι δραστηριοποιούνται ο Αγροτικός Σύλλογος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών. Κάθε χρόνο (από το 1988) το πρώτο Σάββατο του Ιουνίου διεξάγεται η Γιορτή του Κερασιού, με μουσικές εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα, που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες όχι μόνο από την Εύβοια αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Την εν λόγω γιορτή θεσμοθέτησε ο δάσκαλος Δημήτριος Μαδαρός.
Αθλητισμός
Ο Αθλητικός Όμιλος Μετοχίου Διρφύων είναι ο τοπικός ποδοσφαιρικός σύλλογος.
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Εκδρομικός Ορειβατικός Αθλητικός Όμιλο Νίκαιας, Ο Φυσιολάτρης - Ταξίδι στο Μετόχι. Ο ναός της Παναγίας Χιλιαδούς στην Εύβοια από τον ιστότοπο https://www.openarchives.gr/
Βιβλιογραφία
Δρος Χαραλάμπους Μ. Μπούσια,«Μετόχιον Διρφύων και ο ασκητής του όρους Νεοτάκου (Σκοτεινής) Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης», Έκδοση Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Μετοχίου Διρφύων «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος».