Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Η Κήρινθος είναι πεδινό χωριό του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, στη βορειοκεντρική Εύβοια. Βρίσκεται βορειοδυτικά του Μαντουδίου σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων και νοτιοανατολικά του χωριού Στροφυλιά. Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου και έχει υψόμετρο 43 μέτρα. Στη νότια πλευρά του περνάει η ΕΟ Χαλκίδας - Αιδηψού ενώ νοτιοανατολικά του ο χείμαρρος Νηλέας. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τη Ζωοδόχο Πηγή και την Κρύα Βρύση αποτελούν την τοπική κοινότητα Κηρίνθου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως πληθυσμό έχει 81 κατοίκους. Πολιούχος άγιος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος ενώ ο νερόμυλος της κοινότητας έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο γιατί αποτελεί "αντιπροσωπευτικό και αξιόλογο κτίριο της προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα".

Ονομασία

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της αρχαιότητας που άκμασε στην περιοχή κατά την προϊστορική αλλά και αρχαϊκή εποχή. Η αρχαία Κήρινθος τοποθετείται στην παραθαλάσσια περιοχή της Κρύας Βρύσης Εύβοιας, περίπου στα 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του σημερινού χωριού στις εκβολές του ποταμού Βούδουρου. Για την προέλευση του ονόματος (της αρχαίας Κήρινθου) υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μία από αυτές είναι ότι το όνομα προέρχεται από το μικρό ποώδες φυτό «κήρινθα η κήρινθον» που κατέκλυζε τις λοφοπλαγιές της περιοχής. Παλαιότερα το χωριό, έως και 1915 ονομαζόταν «Σκυλόγιαννη» οπότε με το ΦΕΚ 135Α - 11/04/1915 μετονομάστηκε σε Κήρινθος. Για την προέλευση του ονόματος η παράδοση δίνει της δίκες της εκδοχές. Κάποτε ένας ξένος που επισκέφτηκε το χωριό γρήγορα διαπίστωσε ότι το όνομα των περισσότερων ανδρών ήταν Γιάννης. Ταυτόχρονα όμως είδε πως υπήρχαν και πολλά αδέσποτα σκυλιά. Περπατώντας δέχτηκε επίθεση από μικρή αγέλη σκύλων και έντρομος βρήκε καταφύγιο σε μια αυλή. Απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη του σπιτιού φώναξε «Αμάν! Σ΄αυτό το χωριό μονό Γιάννηδες και σκύλους βρίσκεις». Έτσι η ονομασία έμεινε ως Σκυλόγιαννη. Η δεύτερη εκδοχή είναι παραλλαγή της προηγούμενης. Ένας παπάς κάποτε πήγε να λειτουργήσει στο εκκλησάκι του Άη Γιάννη. Κυνηγήθηκε όμως από τα σκυλιά με αποτέλεσμα να καταφύγει στην εκκλησία λέγοντας: «εδώ δεν είναι ο Άη Γιάννης αλλά ο Σκύλο Γιάννης».

Ιστορία

Ιστορικά, το χωριό δημιουργήθηκε στη σημερινή του θέση στα χρόνια της τουρκοκρατούμενης Εύβοιας. Σημαντικά γεγονότα και ακριβείς αναφορές δεν υπάρχουν. Στο σημείο που βρίσκεται το χωριό έμεναν εργάτες που δούλευαν για τον Τούρκο τσιφλικά της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου και τον ερχομό τον προσφύγων από τη Μάκρη και το Λιβίσι της Μ. Ασίας την δεκαετία του 1920, από μικρός οικισμός μετατρέπεται σε μεγάλο χωριό. Κατά τη γερμανική κατοχή, η Κήρινθος δέχτηκε μεγάλες καταστροφές από τους κατακτητές, πέρα από υλικές ζημιές, πλήρωσε και με ανθρώπινες απώλειες. Στη είσοδο του χωριού στην διαδρομή από την Χαλκίδα βρίσκεται το μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των κατοίκων του χωριού που σκοτώθηκαν στην αντίσταση κατά των Γερμανών.

Οικονομία

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία στον κάμπο της Κρύας Βρύσης. Ξεχωριστή θέση έχει η καλλιέργεια βαμβακιού, σιτηρών αλλά και λαχανικών όπως η ντομάτα.

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!