Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Τα Φύλλα είναι πεδινή κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας σε υψόμετρο 41 μέτρα.

Γεωγραφία - Ιστορία

Τα Φύλλα βρίσκονται στην κεντρική Εύβοια, προς τις δυτικές ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου και σε απόσταση (οδηγική) 7 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. Είναι κτισμένα στην πεδιάδα Ληλαντίων, ανάμεσα στον ποταμό Λήλα (Δ.) που τα χωρίζει από τον Μύτικα, το Αφράτι (Β.) και το Βασιλικό (ΝΑ.). Το χωριό είναι η γενέτειρα του Ανδρέα Μιαούλη ή Ανδρέα Βώκου και σε αυτό μεγάλωσε μέχρι να σκοτώσει τον Χασναντάραγα Γκεζαϊρ Μπέη, Τούρκο πασά της περιοχής και αναγκασθεί να φύγει για την Ύδρα, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Το σπίτι του σώζεται απέναντι από το ιερό της εκκλησίας της Παναγίας, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο «ένθα φέρεται γεννηθείς ο Nαύαρχος της Eπαναστάσεως του 1821 Aνδρέας Mιαούλης». Από τα Φύλλα καταγόταν και ο επίσκοπος Καρύστου Νεόφυτος (1790 - 1851) - κοσμικό όνομα Νικόλαος Αδάμ, που υπήρξε φιλικός και συμμετείχε στον αγώνα του 1821 εναντίον των Τούρκων στη νότια Εύβοια.

= Αξιοθέατα

=

Στα ανατολικά του χωριού υπάρχει λόφος, όπου στην κορυφή του δεσπόζουν τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου, γνωστό ως «Καστέλι» ή «κάστρο του Λικάριο», ενώ δυτικά, στην απέναντι μεριά του Λήλα, προς τον Μύτικα ορθώνονται σε γειτονικά υψώματα, δύο εντυπωσιακοί μεσαιωνικοί πύργοι, που επόπτευαν την γύρω περιοχή. Ανατολικά, σε απόσταση 10 χλμ. βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Άρμα που πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε το έτος 1141 και από το 1921 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Διασώζεται το καθολικό της μονής που είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο, ενώ ο νάρθηκας που πιθανολογείται ότι αγιογραφήθηκε το 1637 αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη. Στα ανατολικά και δίπλα στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ριζοκαστριώτισσας με τοιχογραφίες του 17ου αι. που από το 1958 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ονομασία - Διοικητικά

Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «φυλλωσιά» που είναι έντονη και χαρακτηριστική της περιοχής. Έτσι αναφέρεται επίσημα ως οικισμός το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Μεσσαπίων. Το 1912 με το ΦΕΚ 245Α - 16/08/1912 ορίζεται έδρα της νεοϊδρυθείσας κοινότητας Φύλλων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης μαζί με το Καμάρι, τη Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα και το Πανόραμα αποτελούν την τοπική κοινότητα Φύλλων που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει 1.577 μόνιμους κατοίκους, ενώ ως οικισμός 1.459.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Αρχαίο φρούριο στα Φύλλα Ευβοίας Αρχειοθετήθηκε 2019-11-09 στο Wayback Machine. από τον ιστότοπο http://odysseus.culture.gr Αρχειοθετήθηκε 2008-02-14 στο Wayback Machine. του Υποργείου πολιτισμού Κάστρο Φύλλων ή Κάστρο του Λικάριο από τον ιστότοπο Καστρολογος - Κάστρα της Ελλάδας

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!