Πληροφορίες
Η Ασωπία είναι χωριό και ομώνυμη τοπική κοινότητα του δήμου Τανάγρας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 865 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Ιστορία
Η Ασωπία έλαβε το σημερινό της όνομα από τον ποταμό Ασωπό που διασχίζει την περιοχή νότια του χωριού. Μέχρι το 1953 ήταν γνωστή ως Χλεμποτσάρι, ονομασία που πιθανολογείται ότι είναι σλάβικης ή αρβανίτικης προέλευσης. Στις σλαβικές γλώσσες Χλεμπ είναι το ψωμί και Τσαρ (από το Καίσαρας) ο Βασιλιάς/Τσάρος, άρα το τοπωνύμιο δηλώνει τον τόπο παραγωγής σταριού για τον Τσάρο.
Γενικά στοιχεία
Η οικονομία του χωριού στηρίζεται κυρίως στη γεωργία. Φημίζεται ιδιαιτέρως για τους αμπελώνες του και τα κρασιά του. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος, ενώ γίνεται και μεγάλο πανηγύρι και στην εορτή του Προφήτη Ηλία.
Μονή Προφήτη Ηλία Τσάτσαρη
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Τσάτσαρη. Η μονή αυτή είναι γνωστή με το σλάβικο όνομα «Τσα-τσάρ», βασιλιάς των βασιλέων, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός. Κρίνοντας από αυτή την προσωνυμία πιστεύεται ότι ιδρύθηκε στα μέσα του 8ου αιώνα, όταν έγινε μεγάλος εποικισμός των Σλάβων στη Βοιωτία. Ήταν κτήμα του όρους Σινά και σ’ αυτήν εορταζόταν η γιορτή της Αγίας Αικατερίνης. Η γιορτή αυτή με τον καιρό αντικαταστάθηκε από εκείνη του Προφήτη Ηλία, του οποίου φέρει και το όνομα σήμερα. Γύρω στα 1880 η μονή μαζί με το κτήμα πουλήθηκε στον Επαμεινώνδα Δημητρίου, πολιτευτή της Βοιωτίας της εποχής. Οι κληρονόμοι του την πούλησαν σε μια ομάδα κατοίκων της Ασωπίας (τότε Χλεμποτσάρι).
Διάσημοι κάτοικοι
Νικόλαος Μπουραντάς, αστυνομικός διευθυντής Αθηνών και δωσίλογος την περίοδο της Κατοχής.
Απογραφές πληθυσμού
Διοικητικά
Διατελέσαντες πρόεδροι της Κοινότητας Ασωπίας
Αιρετοί πρόεδροι διετέλεσαν μεταπολιτευτικά οι εξής: