Πληροφορίες
Τα Σύνορα είναι συνοικία της Πάτρας στο βόρειο τμήμα της. Συνορεύει με τις συνοικίες της Αγιαλεξιώτισσας, Γηροκομείου, Εγλυκάδας και τα Καντριάνικα. Στην συνοικία βρίσκεται η μικρότερη συνοικία που αποκαλείται Αστυνομικά, αφού δόθηκαν ως αποζημίωση της δεκαετία του 1950 σε πεσόντες αστυνομικούς, το εργοστάσιο του Δούρου - μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές μονάδες του νομού Αχαΐας στην συνοικία της Παγώνας, ενώ συνορεύει ως περιοχή με το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας». Τέλος περιέχει και το 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, που στεγάζονται η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, η Οφθαλμολογική Κλινική και η Μονάδα Νεογνών του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας καθώς και κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ, αλλά και αθλητικό σύλλογο σκάκι και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Ιστορία
Η ονομασία της κατά μία εκδοχή οφείλεται διότι αποτελούσε το σύνορο όπου έφταναν οι κλέφτες στα χρόνια της επανάστασης. Η περιοχή τότε ήταν εξοχική. Τα Σύνορα οικοδομήθηκαν όταν το 1911-1912 κατασκευάστηκε εκεί στρατόπεδο για το 12ο σύνταγμα πεζικού. Το 1957 μεταφέρθηκε από την Αθήνα το Κ.Ε.Τ.Ε.Σ. (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεχνικού Ελληνικού Στρατού) όπου το 1973 μετονομάστηκε σε Κ.Ε.ΤΧ.. Το στρατόπεδο φέρει το όνομα του αντισυνταγματάρχη πεζικού Ανδρέα Μουζάκη που έπεσε υπέρ της πατρίδος στις 20 Ιουλίου 1974 στην Αμμόχωστο. Πριν την κατασκευή του στρατοπέδου στην περιοχή υπήρχε γέφυρα και διασταύρωση που ένωνε τους δρόμους από την Πάτρα προς το Γηροκομείο και την Εγλυκάδα. Την δεκαετία του 1920 στην περιοχή εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα διοικητικά, ανήκει στο Ανατολικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, αλλά αποτελεί και το φυσικό σύνορο του Δήμου, από τον οικισμό της Εγλυκάδος.
Μορφολογία
Μορφολογικά η περιοχή είναι πεδινή, αλλά όσο κινείται ο επισκέπτης πιο ανατολικά οδηγείτε σε ύψωμα, αφού η περιοχή συνορεύει με την περιοχή της Αρόης. Επίσης η περιοχή περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο χάραξης οδικού δικτύου, καθώς στα όριά της με την περιοχή Ταμπάχανα, θα διέρχεται η λεγόμενη μίνι περιμετρική, ενώ έχει και διέξοδο προς την περιμετρική οδό των Πατρών, αλλιώς Ε.Υ.Δ.Ε.-Π.Α.Θ.Ε. για κίνηση προς τον οδικό άξονα, Πατρών-Πύργου, Πατρών-Αθηνών.
Αθλητισμός
Ο Ιστορικός σύλλογος της συνοικίας είναι η ΑΕΚ Πατρών ενώ σπουδαία ομάδα διατηρούσε και το ΚΕΤΕΣ σε πολλά αθλήματα.
Παραπομπές
Πηγές
Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.