Πληροφορίες
Η Μαμουσιά είναι χωριό της Αχαΐας, πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και από το 1999 δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Διακοπτού. Στην απογραφή του 2011 ο οικισμός βρέθηκε να έχει πληθυσμό 214 κατοίκους και συνολικά η πρώην ομώνυμη κοινότητα 355 κατοίκους. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 681 μέτρων, στις βόρειες πλαγιές του Ρούσκιου.
Ιστορία
Η μυθολογία αναφέρει ότι στην αρχαία Κερύνεια ζούσε η "Κερυνίτις" έλαφος της Αφροδίτης, το ελάφι δηλ. το οποίο έπρεπε ο Ηρακλής να παραδώσει στον Ευρυσθέα δίχως να τραυματισθεί. Εκεί υπήρχε και ο ονομαστός ναός των Ευμενίδων που κτίστηκε από τον Ορέστη μετά την αθώωσή του, με την ψήφο της Αθηνάς, από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου των Αθηνών για το φόνο της μητέρας του. Την αρχαία πόλη την στόλιζαν και άλλοι ναοί και αγάλματα. Δίπλα στο χωριό υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Βούρας, ενός εκ των τεσσάρων αρχαίων δήμων που απάρτιζαν την Αχαϊκή Συμπολιτεία (μεταξύ των και η αρχαία Ελίκη και η Κερύνεια που σύμφωνα με τον Παυσανία πήρε το όνομά της ή από τον ηγεμόνα του τόπου ή από τον Κερυνίτη ποταμό (για τη θέση της υπάρχει διχογνωμία αφού κάποιοι άλλοι την τοποθετούν στη θέση της σημερινής Κερύνειας). Η αρχαία Βούρα, καταστράφηκε -όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της αχαϊκής Συμπολιτείας- μετά το μεγάλο σεισμό που βύθισε και την αρχαία Ελίκη. Από το όνομα της πόλης, πήρε και το όνομά του ο γειτονικός ποταμός Βουραϊκός. Στη Μαμουσιά, υπάρχει αρχαιολογικός χώρος ο οποίος περιλαμβάνει ευρήματα από αρχαίο ναό (πιθανότατα αφιερωμένου στον Ποσειδώνα) καθώς και βασιλικό τάφο. Επίσης, επάνω από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει αρχαίο θέατρο, για το οποίο όμως δεν έχει προκύψει ακόμη ανασκαφή, ενώ εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου.
Λοιπά στοιχεία
Η Μαμουσιά, φημίζεται για την πλούσια παραγωγή της σε κορινθιακή σταφίδα, σταφύλι και ελαιόλαδο όλα αρίστης ποιότητας. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2007 κατέστησαν ιδιαίτερα δυσχερή τη θέση των μόνιμων κατοίκων, μιας και οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστης οικονομικής αλλά και κοινωνικής σημασίας. Για όσους ενθουσιάζονται με τον οικοτουρισμό προτείνεται η φανταστική διαδρομή που ξεκινά από τη Μαμουσιά, περνά από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κερύνειας και οδηγεί στο οροπέδιο "Άγιοι Ασώματοι". Η πεζοπορία ανάμεσα στα αμπέλια μέχρι το βόρειο μέρος του οροπεδίου παρέχει φανταστική θέα στον Κορινθιακό. Κατεβαίνοντας το βουνό βρίσκεται το σπήλαιο του Ηρακλή στο δρόμο προς το Διακοπτό.
Παραπομπές
Πηγές
Αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 που αφορούν στο Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας, Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, τχ. 2ο, φ. 3465 (28 Δεκεμβρίου 2012).
Βιβλιογραφία
Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.