Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Το Κολωνάκι είναι συνοικία στο κέντρο της Αθήνας. Εκτείνεται από την οδό Πανεπιστημίου ανατολικά μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Νότια εκτείνεται ως τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας όπου συνορεύει με τη γειτονιά της Ρηγίλλης ή Ανακτόρων και τη συνοικία του Παγκρατίου. Βορειοδυτικά εκτείνεται μέχρι την οδό Σίνα και την οδό Οίτης όπου χωρίζεται από την ιστορική συνοικία της Νεάπολης.

Ιστορία

Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια. Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή ήταν ακατοίκητη (βρισκόταν στα ανατολικά περίχωρα της πόλης) και ονομαζόταν Κατσικάδα και Κατσικάδικα, γιατί στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους. Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας της στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων), η συνοικία εξελίχθηκε και μέχρι σήμερα συνεχίζει να θεωρείται μία από τις πιο ακριβές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων. Στα Δεκεμβριανά το Κολωνάκι αποτέλεσε τη βάση των στρατιωτικών δυνάμεων των Βρετανών και της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου που διοικούσε ο Βρετανός στρατηγός Ρόναλντ Σκόμπι, με αποτέλεσμα να το αντιπαθήσουν οι ΕΑΜίτες και γενικότερα οι αριστεροί, που για πολλά χρόνια έκτοτε αποκαλούσαν το Κολωνάκι Σκομπία. Η μεγάλη κοινωνική διαφορά που παρουσίαζαν μεταξύ τους οι σχετικά ομόηχες συνοικίες Κολωνός και Κολωνάκι έγινε αφορμή για πολλές ανέκδοτες προπολεμικές ιστορίες που χάρισαν και σχετικό τίτλο ελληνικής ταινίας Λαός και Κολωνάκι (αντί του Κολωνός και Κολωνάκι).

Σημερινή ζωή

Στην περιοχή στεγάζονται πολλές πρεσβείες, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, καθώς και τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου. Η περιοχή εξυπηρετείται από τους σταθμούς Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός του μετρό της Αθήνας.

Προσωπικότητες της περιοχής

Λούλα Αναγνωστάκη, θεατρική συγγραφέας Ευγένιος Αρανίτσης, λογοτέχνης Κωνσταντίνος Αργυρός, τραγουδιστής Νάνος Βαλαωρίτης, ποιητής και συγγραφέας Κώστας Βουτσάς, ηθοποιός Άρης Δαβαράκης, στιχουργός και δημοσιογράφος Κάτια Δανδουλάκη, ηθοποιός Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, αρχιτέκτων Κώστας Ζουράρις, συγγραφέας και πολιτικός Εύα Καϊλή, πολιτικός Άννα Κουρή, ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ηθοποιός Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας Νίκος Μουτσινάς, παρουσιαστής Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας Λίτσα Πατέρα, αστρολόγος Μάριος Πλωρίτης, δημοσιογράφος και κριτικός Μαρία Σολωμού, ηθοποιός Άρης Σπηλιωτόπουλος, πολιτικός Έλλη Στάη, δημοσιογράφος Γιαννούλης Χαλεπάς, γλύπτης

Εικόνες

Δείτε επίσης

Πλατεία Κολωνακίου

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημος ιστότοπος (Δήμος Αθηναίων)

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!