Πληροφορίες
Ο Καρατζάς είναι χωριό στον δήμο Τροιζηνίας, στην περιφερειακή ενότητα Νήσων της περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Καρατζάς έχει 287 κατοίκους. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 300 μέτρων στους ανατολικούς πρόποδες του Ορθολιθίου. Απέχει 6,5 χιλιόμετρα από το Άνω Φανάρι.
Ιστορικά στοιχεία
Στην περιοχή του Καρατζά έχουν εντοπιστεί αρχαία λείψανα, όπως ο λεγόμενος τάφος του Ευαγόρα. Στη θέση Χώριζα σώζονται ερείπια μικρού μεσαιωνικού οχυρού. Το χωριό παλαιότερα βρισκόταν στον δρόμο προς Κρανίδι, όμως καταστράφηκε επί Τουρκοκρατίας. Το όνομα του χωριού έχει τουρκική προέλευση, από τις λέξεις καρά και αντζά, που σημαίνουν μαύρος σκύλος. Το χωριό συμμετείχε στην αντίσταση εναντίον των Γερμανών, οπότε οι Γερμανοί στις 5 Ιουνίου 1944 εκτέλεσαν στον ξεροπόταμο στη θέση Νιχώρι 23 κατοίκους του χωριού ηλικίας 18 με 55 ετών. Ο Καρατζάς το 1834 προσαρτήθηκε στον δήμο Δρυόπης, στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 1912, οπότε και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Άνω Φαναρίου. Με το ΦΕΚ 119Α - 07/06/1966 ορίστηκε έδρα ομώνυμης κοινότητας, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 1997, οπότε και με το πρόγραμμα Καποδίστριας εντάχθηκε στον δήμο Τροιζήνας και το 2010, με το πρόγραμμα Καλλικράτης, στον δήμο Τροιζηνίας.
Πληθυσμιακή πορεία
Η πορεία του πληθυσμού σύμφωνα με τις απογραφές:
Σημεία ενδιαφέροντος
Στο δρόμο προς Χώριζα έχει βρεθεί αρχαίος τάφος στον οποίο σωζόταν αρχαία επιγραφή με το όνομα Ευαγόρας, η οποία όμως κλάπηκε. Στη θέση Χώριζα, στην κορυφή απότομου μικρού λόφου, έχουν εντοπιστεί ερείπια μικρής μεσαιωνικής οχύρωσης και κεραμική της μυκηναϊκής εποχής. Λόγω της μικρής του έκτασης εικάζεται ότι ήταν φυλάκιο που κτίστηκε επί Φραγκοκρατίας για τη φύλαξη ανάμεσα στα κάστρα Κοκκινιάς και Φαναρίου. Πιθανόν σταμάτησε να χρησιμοποιείται τον 15ο αιώνα. Σήμερα σώζεται τείχος ύψους περίπου δύο μέτρων και μήκους 30 στη δυτική-βορειοδυτική πλευρά του λόφου. Στον Καρατζά λειτουργεί νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και διαθέτει περιφερειακό ιατρείο. Η κεντρική εκκλησία του χωριό είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σεραφείμ και στην πλατεία μπροστά από την είσοδό της βρίσκεται ηρώο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς κατοίκους του χωριού. Στον Καρατζά έχει κατασκευστεί λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 400.000 κυβικών μέτρων.