Αραίοι Κυθήρων

Νομός: Αττικής - Δήμος: Κυθήρων
  • Πληροφορίες
  • Χρήσιμα τηλέφωνα
  • Που θα φάτε
  • Που θα διασκεδάσετε
  • Που θα μείνετε
  • Τι να δείτε
  • Τι να ακούσετε

Πληροφορίες

Οι Αραίοι είναι οικισμός των Κυθήρων. Διοικητικά υπάγεται στην τοπική κοινότητα Μυλοποτάμου, της δημοτικής ενότητας και δήμου Κυθήρων, της περιφερειακής ενότητας Νήσων, στην περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Πριν το σχέδιο Καποδίστριας και το πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκε στην επαρχία Κυθήρων του νομού Πειραιώς και κατόπιν του νομού Αττικής, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Μέχρι το 1940 ο οικισμός ονομαζόταν Αρέσι.

Γεωγραφία

Οι Αραίοι είναι ημιορεινός οικισμός στο δυτικοκεντρικό τμήμα των Κυθήρων. Βρίσκεται κοντά στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο του νησιού (Χώρας-Αγίας Πελαγίας), ανατολικά από τον Μυλοπόταμο και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 360. Απέχει 13 χλμ. περίπου ΒΔ. της Χώρας Κυθήρων.

Πληθυσμός

Διοικητικές μεταβολές μέχρι τον «Καλλικράτη»

Ο οικισμός αναγνωρίστηκε το 1866 ως Αρέσι και εντάχθηκε διαδοχικά στους νομούς Ζακύνθου, Αργολίδος & Κορινθίας (1869), Λακωνικής (1899), Αργολίδος & Κορινθίας (1909) και Αττικής & Βοιωτίας (1929). Το 1940 ο οικισμός μετονομάστηκε σε Αραίοι και το 1943 εντάχθηκε στον νομό Αττικής. Το 1964 ενταχθηκε στον νομό Πειραιώς και το 1972 υπήχθη οριστικά στον νομό Αττικής. Με το ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997 αποσπάστηκε από την κοινότητα Μυλοποτάμου και προσαρτήθηκε στον δήμο Κυθήρων.

Αξιοθέατα και διατηρητέα

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο κέντρο του οικισμού Η εκκλησία Παναγίας της Ελεούσας, στο κέντρο του οικισμού Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Πέτρου, λίγο νοτιότερα του οικισμού. Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος μετά τρούλου ναός, που διασώζει αρίστης τέχνης τοιχογραφίες βυζαντινών χρόνων. Ο ζωγραφικός διάκοσμος σώζεται σε 3 μέρη του ιερού βήματος: την πρόθεση αριστερά, το κυρίως ιερό και το διακονικό δεξιά. Αυτά τα τρία τμήματα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ίσως στα χρόνια της Ενετοκρατίας να κτίσανε τα μεταξύ τους ανοίγματα για να χρησιμοποιήσουν την πρόθεση και το διακονικό ως παρακείμενα ιερά, κατά τη συνήθεια της καθολικής εκκλησίας. Στην αψίδα του ιερού βήματος αντί για τη μορφή της Παναγίας Πλατυτέρας που υπάρχει συνήθως, εδώ έχουμε τη μορφή του Αγίου Πέτρου. Στην αυλή του έχουν βρεθεί απομεινάρια προϊστορικών κατασκευών. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο

Παραπομπές

Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1996, 2006 (ΠΛΜ) Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, 1963 (ΠΛ) Περιοδικό «Διακοπές», εκδ. Δ.Ο.Λ., 2010 Οργανισμός εκδόσεων «Ελλάδα», χάρτες (Βαρελάς) Χάρτες «ROAD» Google Earth eetaa.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

https://www.youtube.com/watch?v=l0oQBxtIWzQ

Προσβασιμότητα

Μέγεθος γραμματοσειράς
Υψηλή Αντίθεση
Απλή γραμματοσειρά
Σκοτεινό/Φωτεινό Θέμα
Ανάγνωση Κειμένου
Back to Top