Άγιος Δημήτριος (Πειραιάς)

Νομός: Αττικής - Δήμος: Αγίου Δημητρίου
Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Ο Άγιος Δημήτριος, επίσης γνωστός ως Μπραχάμι, είναι μέρος του Νότιου τομέα της Αθήνας. Έχει έκταση 5.364 στρέμματα, μόνιμο πληθυσμό 71.747 κατοίκους, βάσει της απογραφής του 2021, ενώ ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης, εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 85.000, και πυκνότητα μόνιμου πληθυσμού 13.537,16 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της πόλης αποτελεί το ρέμα Πικροδάφνης, που έχει χαρακτηρισθεί ως τόπος ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους και καταβάλλεται προσπάθεια για την ανάπλασή του.

Ιστορικά στοιχεία

Ο οικισμός που αναπτύχθηκε γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ήταν ο αρχικός ιστός του χωριού του Μπραχαμίου την περίοδο του Μεσοπολέμου. Στην Τουρκοκρατία, αλλά και έπειτα από την απελευθέρωση, όλος ο Άλιμος, και όχι μόνο, ήταν ένα απέραντο κτήμα. Η αρχή του ήταν στον Άη Γιάννη τον Καρέα και εκτείνονταν έως το Καβούρι. Η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του γεωργικού χωριού, ανήκε στον Μπραχάμ πασά – από τον οποίο ο Άγιος Δημήτριος λέγεται και Μπραχάμι - και στον Χασάν πασά, από τον οποίο προήλθε η ονομασία Χασάνι. Όλο αυτό το κτήμα διαιρέθηκε σε αγροτεμάχια, τα οποία ο δήμος της Αθήνας, στον οποίο και ανήκε, δώρισε ή πούλησε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφοροι οικισμοί. Η Κοινότητα του Μπραχαμίου ιδρύθηκε το 1925. Μέχρι τότε το χωριό Μπραχάμι ανήκε στο δήμο Αθηναίων. Με Διάταγμα του 1925, το Μπραχάμι αυτονομήθηκε διοικητικά από το δήμο Αθηναίων και αποτέλεσε κοινότητα που περιλάμβανε τους συνοικισμούς Μπραχαμίου, Αγίας Βαρβάρας , Κατσιποδίου (Δάφνης σήμερα), Πικροδάφνης και Αγίου Κοσμά. Το 1928 η κοινότητα μετονομάστηκε σε Αγίου Δημητρίου. Μετατράπηκε σε Δήμο Αγίου Δημητρίου, ο οποίος όμως είχε ως έδρα τη Δάφνη το 1942. Το 1947, με το Διάταγμα που εκδόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1947, ο συνοικισμός του Αγίου Δημητρίου αποσπάστηκε από το Δήμο Δάφνης και συγκροτήθηκε σε ξεχωριστή ομώνυμη κοινότητα, που συμπεριλάμβανε αποκλειστικά το Μπραχάμι. Η τελική ρύθμιση έγινε το 1963, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γ . Ράλλης στις 15 Μαρτίου ενέκρινε τη μετατροπή της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου σε ομώνυμο Δήμο, όπως είναι μέχρι σήμερα.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στον Άγιο Δημήτριο γίνεται με 23 διερχόμενες και τοπικές λεωφορειακές γραμμές, δύο γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας, αλλά κυρίως με το Μετρό, τρεις σταθμοί του οποίου (Δάφνη, Άγιος Δημήτριος και Ηλιούπολη), βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου.

Πληθυσμός

Δήμος Αγίου Δημητρίου

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών η οποία υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής. Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

Δημοτικές υπηρεσίες

Ο Δήμος διαθέτει ιδιόκτητο μέγαρο, όπου στεγάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες και το δημοτικό θέατρο. Υπάρχουν, επίσης: μεγάλο Δημοτικό Στάδιο, 3 κλειστά γήπεδα μπάσκετ, καθώς επίσης και διάφορα γήπεδα (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις) και παιδικές χαρές στις διάφορες γειτονιές, ενώ στην περιοχή της Ραφήνας υπάρχει ιδιόκτητο κατασκηνωτικό κέντρο. Στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται μέσω των Υπηρεσιών του Δήμου και των Οργανισμών Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περιλαμβάνονται: Δημοτικό Ωδείο, Δημοτικές Χορωδίες, Σχολές Χορού, Θεατρικές ομάδες, Φιλαρμονική, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Δημοτικά ιατρεία, Τράπεζα Αίματος, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Λέσχες Ηλικιωμένων, Παιδικοί Σταθμοί κ.λπ. Παράλληλα, έχουν καθιερωθεί ως θεσμοί και διοργανώνονται σε ετήσια βάση οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Φθινοπώρου και τα Παναγούλεια. Σήμερα ο Δήμος έχει: 18 Νηπιαγωγεία, 19 Δημοτικά Σχολεία, 1 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, 6 Γυμνάσια, 1 Εσπερινό Γυμνάσιο, 1 Τεχνική Επαγγελματική Σχολή, 3 Γενικά Λύκεια, 2 Επαγγελματικά Λύκεια, 1 Εσπερινό Λύκειο, 1 Σχολή Επαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ και ένα ΙΕΚ. Η εμπορική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται κυρίως κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων (Αγ. Δημητρίου, Παπάγου, Σουλίου κ.λπ.), περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα αντικείμενα. Λειτουργούν, επίσης πολλοί αθλητικοί, πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί και εθνικοτοπικοί σύλλογοι, καθώς και σύλλογος επαγγελματοβιοτεχνών.

Γεωγραφικά στοιχεία

Ο δήμος Αγίου Δημητρίου συνορεύει, ανατολικά, με το Δήμο Ηλιούπολης, δυτικά, με το Δήμο Ν. Σμύρνης, βόρεια, με το Δήμο Δάφνης - Υμηττού και νότια, με τους Δήμους Αλίμου και Π. Φαλήρου. Ανήκει στο Νότιο Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

Συνοικίες

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διαιρείται στις ακόλουθες συνοικίες:

Παναγίτσα Άγιος Δημήτριος (Κέντρο) Ηπειρώτικα Ασύρματος Ανθέων Άγιος Βασίλειος Ελιά Τσουκάλι Μεσονήσι Σούλι Κοψαχείλα Σαρωνικός Άνοιξη Μοναστήριο - Αγριληός Άγιος Κωνσταντίνος Χαραυγή

Έμβλημα

Έμβλημα του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι ο Σωκράτης, ο σπουδαίος Αθηναίος φιλόσοφος.

Διατελέσαντες Δήμαρχοι

= Πρόεδροι της Κοινότητας

= Πρόεδροι της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου υπήρξαν οι:

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημος ιστότοπος

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!