Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Η Σκουληκαριά είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με 269 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) σε υψόμετρο 973 μ. και απέχει περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, η Σκουληκαριά υπήρξε μέχρι το τέλος του 2010, δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με έδρα το Διάσελλο. Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, η Σκουληκαριά εντάχθηκε στο διευρυμένο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος συστάθηκε με τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ηρακλείας, Καραϊσκάκη και Τετραφυλίας. Η Σκουληκαριά μαζί με το Γιαννιώτι και την Αγία Παρασκευή αποτελούν την τοπική κοινότητα Σκουληκαριάς με συνολικό πληθυσμό 441 κατοίκους.

Ιστορία

Η πρώτη πηγή που μας γνωστοποιεί την ύπαρξη του χωριού είναι τα αρχεία της Βενετίας, στα οποία μας γίνεται γνωστό ότι το έτος 1697, η Σκουληκαριά μαζί με πολλά άλλα χωριά της Άρτας, κατέβαλαν φόρο στην Βενετική διοίκηση με αντάλλαγμα την προστασία από τις επιδρομές των πειρατών. Ο Φρανσουά Πουκεβίλ στο έργο «Ταξίδι στην Ελλάδα», το οποίο εκδόθηκε το 1820 κάνει αναφορά για τη Σκουληκαριά και μας πληροφορεί ότι στην πορεία του από το Βελετζικό, έφτασε στο χωριό το οποίο απέιχε μία ώρα από το Θεριακήσι και πέντε μίλια από το Κομπότι.

Σύμφωνα με το έργο του Σπυρίδωνος Αραβαντινού, «Ιστορία Αλή πασά του Τεπελενλή», η Σκουληκαριά υπήρξε τσιφλίκι του πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος είχε στην κατοχή του το μεγαλύτερο μέρος των χωριών της Άρτας. Ο Παναγιώτης Αραβαντινός στο έργο του «Χρονογραφία της Ηπείρου» μας ενημερώνει ότι, με βάση τον κατάλογο της απογραφής του 1845, η Σκουληκαριά ήταν ένα σημαντικό χωριό, το οποίο από πλευρά ιδιοκτησίας, ανήκε στο κράτος και κατοικούσαν σε αυτό 140 χριστιανικές οικογένειες. Αναφορά στο χωριό κάνει και ο Ιφικράτης Κοκκίδης στο έργο του «Οδοιπορικά Ηπείρου και Θεσσαλίας» που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Στρατιωτικών (Αθήνα 1880) και μας δίνει την πληροφορία ότι στο χωριό κατοικούσαν περίπου 1200 άνθρωποι. Ο Ι. Κοκκίδης μας ενημερώνει ότι η επαρχία Άρτας χωριζόταν σε 2 περιοχές: την περιοχή Άρτας και την περιοχή Πρεβέζης. Η περιοχή της Άρτας χωριζόταν με τη σειρά της σε 7 τμήματα: τμήμα Ποταμιάς, τμήμα Βρύσεως, τμήμα Ραδοβυζίου, τμήμα Τζουμέρκων, τμήμα Κάμπου, τμήμα Καρβασαρά και τμήμα Λάκκας. Η Σκουληκαριά αποτελούσε μέρος του τμήματος Ραδοβυζίου. Στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» (εκδ.1884) του Σεραφείμ Ξενόπουλου, μητροπολίτη Άρτας, γίνεται αναφορά στη Σκουληκαριά. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, την εποχή της επίσκεψης του Μητροπολίτη Άρτας, στο χωριό διέμεναν περίπου 100 οικογένεις και κατοικούσαν στις τρείς συνοικίες του χωριού, τη Σκουληκαριά, τη Ριγκίστιανα και το Κλίτσοβο. Οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στους ναούς της Αγίας Κυριακής, της Μεταστάσεως της Θεοτόκου και στο ναό του Αγίου Νικολάου. Ο Ξενόπουλος κάνει αναφορά και στο μοναστήρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα. Σημαντική επίσης η αναφορά στον οπλαρχηγό Γώγο Μπακόλα, ο οποίος γεννήθηκε στη Σκουληκαριά και καταγόταν από την οικογένεια των Μπακολαίων.

Γεώργιος Καραϊσκάκης

Σύμφωνα με σημαντικό αριθμό πηγών, η Σκουληκαριά ειναι η γενέτειρα του Γεωργίου Καραισκάκη.

Εκδηλώσεις

Καραϊσκάκεια: Kάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου γιορτάζονται στη Σκουληκαριά της Άρτας, τα Καραισκάκεια προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Γιορτή Προβατίνας: Kάθε χρόνο (μήνα Ιούνιο) σε συνεργασία με πολιτιστικούς Συλλόγους, στο οροπέδιο του Γαβρόγου στο Δ.Δ Σκουληκαριάς.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ιστοσελίδα του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Ιστοσελίδα της Π.Ε Άρτας

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!