Πληροφορίες
Το Πολύδροσο είναι ένα χωριό του Δήμου Αρταίων με 406 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), ελάχιστα χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο και απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, το Πολύδροσο υπήρξε μέχρι το τέλος του 2010, δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Αμβρακικού με έδρα την Ανέζα. Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, το Πολύδροσο εντάχθηκε στο Δήμο Αρταίων. Το Πολύδροσο μαζί με τον οικισμό της Παλαιοσκαμιάς αποτελούν την τοπική κοινότητα Πολυδρόσου με συνολικό πληθυσμό 442 κατοίκους.
Ιστορία
Η παλαιά ονομασία του χωριού ήταν Ζαβάκα και από την ένωση με το γειτονικό χωριό Μαρατιού, προήλθε το Πολύδροσο. Η πρώτη πηγή που μας γνωστοποιεί την ύπαρξη του χωριού είναι τα αρχεία της Βενετίας, στα οποία μας γίνεται γνωστό ότι το έτος 1697, η Ζαβάκα και το Μαρατιού μαζί με πολλά άλλα χωριά της Άρτας, κατέβαλε φόρο στους Βένετους με αντάλλαγμα την προστασία από τις επιδρομές των πειρατών. Με βάση την εργασία του Κων.Διαμαντή με τίτλο «Η Άρτα και τα περίχωρα αυτής κατά τους χρόνους της επανάστασης», η Ζαβάκα ήταν ένας μικρός οικισμός με 18 οικογένειες την περίοδο που ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ενώ στο Μαρατιού κατοικούσαν 29 οικογένειες. Ο Παναγιώτης Αραβαντινός στο έργο του «Χρονογραφία της Ηπείρου» του 1856 κάνει αναφορά στο χωριό και μας ενημερώνει ότι στη Ζαβάκα κατοικούσαν 11 οικογένειες και στο Μαρατιού 29 οικογένειες. Η έκθεση του Ρωσικού Υποπροξενείου Άρτας, το 1877, μας πληροφορεί ότι στη Ζαβάκα κατοικούσαν 11 οικογένειες και στο Μαρατιού 14 οικογένειες. Άλλη αξιόλογη πηγή αποτελεί το «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» (εκδ.1884) του Σεραφείμ Ξενόπουλου, μητροπολίτη Άρτας. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, την εποχή εκείνη ζούσαν στο χωριό Μαρατιούς 20 οικογένειες και οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Εξίσου σημαντική πηγή, είναι η Οθωμανική απογραφή του 1895 που εκδόθηκε με τον τίτλο «Bin üc yüz on bir sene-i maliyesine mahsus Yanya salnamesi. Yedinci defa olarak» (Σαλναμές Ιωαννίνων για το οικονομικό έτος 1311, έκδοση έβδομη). Με βάση λοιπόν αυτή την απογραφή, στη Ζαβάκα κατοικούσαν 12 οικογένειες (χανέδες) με συνολικό πληθυσμό 41 άτομα (22 άνδρες, 19 γυναίκες) ενώ στο Μαρατιού κατοικούσαν 15 οικογένειες (χανέδες) με συνολικό πληθυσμό 85 άτομα (42 άνδρες, 43 γυναίκες). Το 1910, η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης δημοσιοποιεί τα στοιχεία της απογραφής που πραγματοποίησε το ίδιο έτος σε όλη την εκκλησιαστική περιφέρεια και μας πληροφορεί ότι η Ζαβάκα και το Μαρατιού υπαγόταν στο τμήμα Λούρου και στα δύο χωριά κατοικούσαν 70 και 88 άτομα αντίστοιχα.
Τοποθεσία και Πρόσβαση
Το Πολύδροσο γειτνιάζει με τη Ράχη, τη Βίγλα και την Ανέζα. Συνδέεται οδικώς με την Άρτα μέσω της Επαρχιακής οδού Άρτας – Κορωνησίας. Το χωριό εξυπηρετεί η γραμμή Άρτα - Βίγλα, του Αστικού ΚΤΕΛ Άρτας.
Δημογραφικά στοιχεία
Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στους 406 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με την απογραφή του 2001, όπου ο πληθυσμός ανερχόταν στους 468 κατοίκους. Ο πληθυσμός του χωριού μετά από χρόνια συνεχούς διατήρησης πάνω από τους 500 κατοίκους (από το 1961 μέχρι το 1981), σημείωσε μείωση στην απογραφή του 2001 όπου κατεγράφησαν 497 κάτοικοι. Η πρώτη φορά που το χωριό ξεπέρασε τους 500 κατοίκους ήταν το 1961 ενώ ο μέγιστος αριθμός κατοίκων σημειώθηκε το 1971 με 632 κατοίκους. Με την απογραφή του 2011, το επίπεδο του πληθυσμού σημείωσε το χαμηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 60 ετών. Οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις, αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα.
Αθλητισμός
Η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού είναι η Θύελλα Πολυδρόσου.
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Δήμος Αρταίων Περιφερειακή Ενότητα Άρτας