Πληροφορίες
Ο Άκοβος είναι ορεινό χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας της Αρκαδίας, στις παρυφές του όρους Ταΰγετος. Βρίσκεται 23 χιλιόμετρα νότια της Μεγαλόπολης.
Ιστορία
Βόρεια του χωριού, στο ύψωμα Τραπεζόραχη, δόθηκε στις 5 έως 7 Ιουνίου του 1825 η Μάχη της Τραμπάλας (ή Δραμπάλας), κατά την οποία οι Έλληνες αντιμετώπισαν τον Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου και ηττήθηκαν αποφασιστικά. Στο σημείο της μάχης έχει ανεγερθεί μνημείο και ο ναός της Αγίας Παρασκευής.
Τοπική κοινότητα
Η τοπική κοινότητα Ακόβου είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός, με έκταση 26,228 χμ² (2011). Μέρος της κοινότητας αποτελεί και ο οικισμός Γούπατα.
Πληθυσμός
(σε παρένθεση ο πληθυσμός της τοπικής κοινότητας)
Πρόσωπα
Ο μπάρμπας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και κλέφτης της εποχής, Αναγνώστης Κολοκοτρώνης, ήταν μόνιμος κάτοικος του Ακόβου. Στη γύρω περιοχή έμενε και ο πατέρας του, Κωσταντής Κολοκοτρώνης, καθώς η περιοχή ήταν καταφύγιο των κλεφτών από τους Τούρκους. Από τον Άκοβο καταγόταν και η Αικατερίνη Καρούτσου, σύζυγος του Κολοκοτρώνη και κόρη του προεστού και Μορόγιαννη του Άκοβου, Δημητρίου Καρούτσου, καθώς και η Σοφία Δημητρίου Καρούτσου, μητέρα του Νικηταρά. Ο Κολοκοτρώνης έζησε στο χωριό επί δωδεκαετίας, τα εφτά από αυτά μετά το γάμο του, εργαζόμενος σε οικογενειακό μύλο. Είναι επίσης τόπος καταγωγής της ηθοποιού Μαρία Μενούνος, από την πλευρά του πατέρα της, Κώστα και ο θείος της Μαρίνος Μενούνος όπου κατοικεί στην Αθήνα.
Αξιοθέατα
Το χωριό διαθέτει φυσικές πηγές, με γνωστότερη την επονομαζόμενη «Νεραϊδόβρυση». Στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος διατηρείται ως σήμερα μια πέτρα χαραγμένη από τον Κολοκοτρώνη με τα αρχικά του ονόματος του. Από το 2008 το σπίτι που διέμενε έχει μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού.
Δείτε επίσης
Μάχη της Τραμπάλας
Παραπομπές
Πηγές
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1978, 2006 (ΠΛΜ) Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, 1963 (ΠΛ)