Πληροφορίες
Το Τολό (παλαιότερα ονόματα «Τουλόν», «Μινώα») είναι χωριό του νομού Αργολίδας, χτισμένο κατά μήκος μιας μεγάλης παραλίας στις ακτές του Αργολικού κόλπου αντίκρυ του έχεις τρία πανέμορφα νησάκια το Κορωνήσι, τη Ρόμβη και το Δασκαλιό. Το Τολό Διοικητικά ανήκε στον Δήμο Ασίνης μέχρι το τέλος του 2010 οπότε ο Δήμος καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στον Δήμο Ναυπλιέων. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, είναι 1.317 κάτοικοι. Το Τολό γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενο την μεγάλη παραλία που διαθέτει και την κοντινή απόσταση που το χωρίζει από το Ναύπλιο από το οποίο απέχει 8 χιλιόμετρα.
Ιστορικά στοιχεία
Το 1686, κατά τη διάρκεια του έκτου Βενετοτουρκικού πολέμου, στην έρημη τότε παραλία του Τολού αποβιβάστηκαν τα στρατεύματα του Βενετού στρατηγού Μοροζίνι απ’ όπου κατευθύνθηκαν στη συνέχεια βορειότερα για την κατάληψη του Ναυπλίου και του Άργους. Ο οικισμός του Τολού δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, με ψήφισμα του Καποδίστρια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πρόσφυγες από την Κρήτη οι οποίοι διωγμένοι για αρκετά χρόνια δεν είχαν σταθερό τόπο κατοικίας στην Πελοπόννησο και αλλού και ζούσαν ως πένητες. Ο οικισμός ονομάστηκε αρχικά Μινώα από το όνομα του μυθικού βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Η ονομασία αυτή δε διατηρήθηκε και τελικά επικράτησε το παλαιότερο όνομα της περιοχής. Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν κρητική καταγωγή. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ο οικισμός αναπτύχθηκε στηριζόμενος στο ανερχόμενο τουριστικό ρεύμα. Μεγάλη ανοικοδόμηση σημειώθηκε στην περιοχή κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, η οποία όμως υπήρξε άναρχη και ακαλαίσθητη, όπως συνέβαινε γενικότερα εκείνη την περίοδο. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.
Τοπόσημα
Στον κόλπο του Τολού βρίσκεται ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών: το Κορωνήσι, η Ρόμβη, το Δασκαλιό, και πιο έξω στα ανοιχτά η Πλατειά. Στο Κορωνήσι βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου γίνονται τελετές. Κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου πραγματοποιείται πανηγυρική Θεία Λειτουργεία στο ναό και καϊκάκια μεταφέρουν τον κόσμο στο νησάκι. Στο Δασκαλιό βρίσκεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής περιβαλλόμενο από μάντρα , το οποίο φέρεται να λειτούργησε ως «κρυφό σχολείο» κατά την Τουρκοκρατία. Στη Ρόμβη υπάρχουν κατάλοιπα ενετικών οχυρώσεων και πλούσιο πευκοδάσος στο μέσον του νησιού. Η παραλία του Τολού ξεκινάει από την οργανωμένη παραλία "Ψιλή Άμμος" στα βόρεια και καταλήγει στο λιμάνι του χωριού, στο οποίο αγκυροβολούν αρκετές ψαρόβαρκες, και εξυπηρετούνται εκδρομικά σκάφη για Ύδρα και Σπέτσες.
Τοπικές εκδηλώσεις
Κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου γίνεται αναβίωση του εθίμου του Άη Γιάννη του Κλείδωνα. Σημείο αναφοράς κάθε χρόνο είναι η Μεγάλη Παρασκευή, όπου η περιφορά του Επιταφίου γίνεται μέσα στη θάλασσα. Κάθε χρόνο το φθινόπωρο τέλος Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η γιορτή της «Τράτας». Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, όπου προσφέρονται μαρίδες. Ακολουθεί γλέντι και χορός.
Πληθυσμός
Το Τολό έχει καταγράψει σημαντική πληθυσμιακή αύξηση σε όλες τις απογραφές μέχρι το 2011. Το 2011 ωστόσο κατέγραψε την πρώτη του αρνητική πληθυσμιακή μεταβολή. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η αύξηση το 1981 και το 2001.
Πανόραμα
Εικόνες
Δείτε Επίσης
Νήσος Ρόμβη
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα του χωριού από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού