Πληροφορίες
Για συνώνυμους ή παρώνυμους οικισμούς στην Ελλάδα δείτε το λήμμα: Αράχωβα (αποσαφήνιση)
Η Αράχοβα ή Αράχωβα Αιτωλοακαρνανίας είναι ορεινός οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 960 μέτρα.
Γεωγραφία
Η Αράχοβα βρίσκεται προς τα βορειοανατολικά όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και βόρεια της τεχνητής λίμνης Ευήνου, σε απόσταση 81 χλμ. Β. από τη Ναύπακτο, 52 χλμ. Ν. από το Καρπενήσι και 60 χλμ. ΒΑ. από το Θέρμο. Το χωριό είναι κτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού Κοκκινιά με θέα την τεχνητή λίμνη και τα στενά του Ευήνου (Φίδαρη) ποταμού, συνορεύοντας δυτικά με το Νεοχώρι και ανατολικά με την Κλεπά. Έχει παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πέτρινη πλακόστρωτη πλατεία, λιθόχτιστα σπίτια και τη γύρω περιοχή με πλούσια δασική βλάστηση (Καστανόλογγος), πολλές βρύσες και ρεματιές με πλατάνια, κερασιές, καρυδιές, πέτρινα αλώνια.
Ονομασία - Διοικητικά
Μετά την απελευθέρωση του 1821, αναφέρεται επίσημα γραμμένη ως Αράχωβα το 1835 στο ΦΕΚ 19Α - 07/12/1835 και ορίζεται έδρα ομώνυμου δήμου. Το 1940 το όνομά της διορθώνεται σε Αράχοβα. Η ονομασία, σύμφωνα με μια άποψη, είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει καρυδότοπος, ενώ με άλλους προέρχεται από το "ραχάς" + "οβα" που σημαίνει δενδρώδες χωριό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μαζί με τον οικισμό Κρανές αποτελούν την τοπική κοινότητα Αραχόβης που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Πλατάνου του δήμου Ναυπακτίας και σύμφωνα με την απογραφή 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 317 κατοίκους, ενώ ως οικισμός 314
Απογραφές πληθυσμού
Προσωπικότητες
Νικόλαος Γ. Σισμάνης: βουλευτής, παππούς του Γεωργίου Αθανασιάδη - Νόβα
Σημείωση
Στην Αιτωλοακαρνανία και το δήμο Αγρινίου υπάρχει ο οικισμός Πεντάκορφο που μέχρι το 1930 ονομαζόταν Αράχωβα.