Πληροφορίες
Η Ανάληψη είναι χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας που υπάγεται στο δήμο Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ομώνυμη συνοικία που βρίσκεται στον ανατολικό τομέα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματικό πληθυσμό 633 κατοίκους (2011). Απέχει 10 χλμ. από τον Λαγκαδά και 32 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Συνορεύει με τα χωριά Δρακόντειο και Ευαγγελισμό, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Κορώνεια. Η τοπική κοινότητα Αναλήψεως είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός πεδινός οικισμός, με έκταση 29,990 χμ² (2011).
Πληθυσμός
Ιστορία
Πριν το 1912 το χωρίο ήταν αμιγώς τουρκικό, ήταν χτισμένο στους λόφους και χωριζόταν σε μαχαλάδες. Μετά την μικρασιατική καταστροφή με την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικήθηκε από πρόσφυγες κυρίως από τα χωριά Τσανακτσί και Σιμητλί της επαρχίας Ηράκλειας Ραιδεστού στη Θράκη, στη συνεχεία κατοικήθηκε και από Σαρακατσάνους που εγκατέλειψαν το νομαδικό τρόπο ζωής.
Ονομασία
Το όνομα προέρχεται από ένα εκκλησάκι στην ανατολική πλευρά του χωριού που είναι αφιερωμένο στην ήμερα της αναλήψεως, μέχρι τις 8/5/1958 το χωρίο ονομαζόταν "Κορφαλού".
Αξιοθέατα
Η κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου και Ιωάννη Θεολόγου, ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία. Το παρεκκλήσι της Αναλήψεως του Κυρίου στην βόρεια πλευρά του χωριού. Το ποτάμι στην ανατολική εξωτερική μεριά του χωριού. Η λίμνη Κορώνεια στην νότια πλευρά του χωριού.
Κάτοικοι - Ενασχόληση
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ορισμένοι από αυτούς εργάζονται σε επιχειρήσεις του Λαγκαδά ή της Θεσσαλονίκης.
Ποδοσφαιρική Ομάδα
Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, που υπήρχε κατά το παρελθόν, ονομαζόταν Αστέρας Ανάληψης και αγωνίστηκε στη Α' Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Τα χρώματα της ήταν το κόκκινο και το λευκό. Σήμερα δεν υπάρχει ποδοσφαιρική ομάδα σε πλήρη σύσταση.
Παραπομπές
Πηγές
Μετονομασίες των οικισμών της Ελλάδας Κατάλογος των προσφυγικών συνοικισμών της Μακεδονίας Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1981, 2006 (ΠΛΜ) Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, 1963 (ΠΛ)