Πληροφορίες
Για οικισμό στην Ελλάδα με το ίδιο όνομα δείτε: Όχθια Αρκαδίας
Τα Όχθια είναι πεδινό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 40 μέτρα.έχει ως πολιούχο τον ευαγγελισμος της Θεοτόκου Οχθιων κ άλλα τρία παρεκκλήσια,τον Άγιο Ελευθέριο που είναι κοιμητηριακος,τον Άγιο Γεώργιο,τον Άγιο Ιούδα τον θαδδαιο που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ναού,ακόμα έχει ένα προσκύνημα στην μνήμη Της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο του χωριού κ Τους Άγιους Ραφαήλ Νικόλαο και Ειρήνη που βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο..σήμα κατατεθέν του χωριού είναι ο υδατοπυργος ο οποίος ήταν σημείο αναφοράς για πολλές γενιές...
Γεωγραφία - Ιστορία
Τα Όχθια βρίσκονται στις νοτιοδυτικά της τεχνητής λίμνης Στράτου και ανατολικά της λίμνης Οζερός. Απέχουν 15,5 χλμ. Δ.-ΒΔ. από το Αγρίνιο και στα ανατολικά και νότια του χωριού περνάει ο Αχελώος ποταμός ενώ στα βόρεια η ΕΟ Αγρινίου - Άρτας. Την περίοδο του ΣΤ΄ Βενετοτουρκικού πολέμου (1684-1699), στις 13 Σεπτεμβρίου 1684, στη σημερινή τοποθεσία "Μύλος" δυτικά του Αχελώου έγινε σημαντική μάχη Βενετών εναντίον των Οθωμανών στα πλαίσια των πολεμικών επιχειρήσεων στην Αιτωλία και Ακαρνανία (Σεπτέμβριος 1684). Οι Βενετοί με αρχιστράτηγο τον Φραντζέσκο Μοροζίνι και αρχηγό τον στρατηγό κόντε Carlo di Strassoldo είχαν συγκροτήσει στρατιωτικό σώμα από 1.600 Ενετούς, 1.000 Μαλτέζους, 300 στρατιώτες του Πάπα, Αρβανίτες, Κροάτες και 1.500 Έλληνες εθελοντές της περιοχής ενώ οι Οθωμανοί με αρχηγό τον Σεφέρ Αγά στρατό με 1.500 στρατιώτες και 200 ιππείς είχαν στρατοπεδεύσει στην δυτική πλευρά του Αχελώου κοντά στο Ζαπάντι (σημερινή Μεγάλη Χώρα). Η μάχη υπήρξε νικηφόρα για τους Βενετούς και oι Toύρκοι με αρκετές απώλειες υποχώρησαν άτακτα, ενώ οι Βενετοί συνέχησαν την προέλασή τους μέχρι τον όρμο του Πεταλά. Το χωριό πολιτιστικά συμπεριλαμβανόταν στα Βλάχικα ή Αρωμάνικα ή Καραγκούνικα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας (Παλαιομάνινα, Στράτος, Αγράμπελo, Γουριώτισσα, Στρογγυλοβούνι και Μάνινα Βλιζιανών). Σύμφωνα με τον ιστορικό Αστέριο Κουκούδη οι λατινόφωνοι αυτοί Βλάχοι μετανάστευσαν στην περιοχή σταδιακά από το 1865 έως το 1870 από το Μπιτσικόπουλο (στη σημερινή συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Αλβανίας). Όταν το 1860 με νόμο (ΦΕΚ 12/2 Μαΐου 1858 και ΦΕΚ 14/9 Απριλίου 1959) υποχρεώθηκαν οι νομάδες που πηγαινοέρχονταν μεταξύ ελληνικού και τουρκικού κράτους να εγκατασταθούν μόνιμα αυτοί αποφάσισαν να μείνουν οριστικά στην περιοχή και να ασχοληθούν και με την καλλιέργεια της γης.
Διοικητικά
Τα Όχθια αναφέρονται επίσημα στο ΦΕΚ 32Α - 08/12/1845 το 1845 να προσαρτούνται στον τότε δήμο Αμβρακίας και το 1912 στο ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 να ορίζονται έδρα της νεοϊδρυθείσας κοινότητας Οχθίων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Οχθίων που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Στράτου του δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει 506 κατοίκους.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Το Ματσούκι Βάλτου από ψηλά στο https://www.youtube.com Γέφυρα Ματσουκίου Αιτωλοακαρνανίας στο https://www.youtube.com