Πληροφορίες
Ο Κρίκελλος είναι οικισμός στην Στερεά Ελλάδα και την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Αναφέρεται επίσης με την ονομασία Λουτρό - Κρίκελλος.
Γενικά στοιχεία
Ο Κρίκελλος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στα ανατολικά παράλια του Αμβρακικού κόλπου σε υψόμετρο 20 μέτρα. Απέχει περίπου 13 χλμ. Β.-ΒΑ. από την Αμφιλοχία και 35 χλμ. ΝΑ. από την Άρτα. Μέσα και στη δυτική άκρη του χωριού περνάει η παλαιά Εθνική Οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων ενώ στα ανατολικά η Ιόνια Οδός. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Αμφιλοχίας. Η καλή ρυμοτομία του χωριού διευκολύνει τον επισκέπτη να διασχίσει όλη την περιοχή είτε πεζός είτε με ποδήλατο, ενώ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και υπάγεται στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αμφιλοχίας. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβέρνες με νόστιμα ντόπια κρεατικά και καφετέριες που γεμίζουν από άτομα κάθε ηλικίας. Αξίζει κανείς να δοκιμάσει, πέρα από τα ψητά κρεατικά και τα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται σε τυροκομεία της περιοχής.
Μόλις 2 χλμ. από το χωριό υπάρχει η αμμώδης παραλία Αράπης που τα αβαθή νερά της είναι κατάλληλα για μικρούς και για μεγάλους κολυμβητές. Εκεί διοργανώνονται τον Αύγουστο αγώνες beach soccer στους οποίους παίρνει μέρος όποιος επιθυμεί, ενώ συνέχεια της διοργάνωσης αποτελεί το πανηγύρι του χωριού, διαρκείας δύο ημερών, με τα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα να δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο καλοκαίρι.
Το Παλιό Λουτρό
Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού είναι το Παλιό Λουτρό, οικισμός που καταργήθηκε το 1981 και προσαρτήθηκε στον Κρίκελλο. Απέχει 1,5 χλμ. Α.-ΒΑ. από τον νέο οικισμό και βρίσκεται "βυθισμένο" στα γερασμένα επιβλητικά πλατάνια. Πρόκειται για ένα σχετικά ορεινό μέρος, με ερειπωμένα πετρόχτιστα σπίτια και καταπράσινο τοπίο, ενώ το χωριό χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Κρικελιώτη. Διασώζεται ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος λειτουργεί για βαπτίσεις και γάμους, ο παλιός μετρητής στάθμης νερού, η μοναδική πέτρινη βρύση στο κέντρο του χωριού, αλλά και το νεόχτιστο γεφυράκι που συνδέει την ανατολική και δυτική πλευρά του χωριού. Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω λειτουργεί το μοναστήρι της Παναγίας της Ξερακιώτισσας με έναν μοναχικό καλόγερο να φροντίζει το μέρος, ενώ στις 15 Αυγούστου στη μονή συρρέει πλήθος κόσμου για να τιμήσει την Παναγία. Το σχεδόν απόκοσμο φυσικό τοπίο του παλιού οικισμού δίνει τη δυνατότητα σε λάτρες του βουνού και της φύσης για εξερευνήσεις. Ενδείκνυνται οι περίπατοι πριν τη δύση του ηλίου αλλά και οι αποδράσεις με ποδήλατο. Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα από το σημερινό Λουτρό σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης, που ανήκουν πιθανώς στο αρχαίο Αμφιλοχικό Άργος.
Διοικητικά - πληθυσμιακά στοιχεία
Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά το 1920 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Λουτρού. Το 1968 με το ΦΕΚ 184Α - 22/08/1968 ορίστηκε έδρα της κοινότητας Λουτρού ενώ το 1981 στον Κρίκελλο προσαρτήθηκαν οι καταργούμενοι οικισμοί Λουτρό και Καλύβια. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι, μαζί με τα Ξηράκια αποτελούν την κοινότητα Λουτρού που υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Αμφιλοχίας του Δήμου Αμφιλοχίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 1.077 κατοίκους.
Δείτε επίσης
Λουτρό Αιτωλοακαρνανίας.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Λουτρό - Κρίκελλος - Καλύβια