Πληροφορίες
Ο Αγιόκαμπος είναι οικισμός της τοπικής κοινότητας Αγίου, της δημοτικής ενότητας Αιδηψού, του δήμου Ιστιαίας–Αιδηψού, της περιφερειακής ενότητας (τέως νομού) Ευβοίας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Πριν το σχέδιο Καποδίστριας και το πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκε στην επαρχία Ιστιαίας του νομού Ευβοίας, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.
Γεωγραφία
Ο Αγιόκαμπος είναι παράλιος οικισμός της ΒΔ. Εύβοιας, στον δίαυλο των Ωρεών και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 5. Απέχει 11 χλμ. Β. των Λουτρών Αιδηψού και 12,5 χιλ. Δ.ΝΔ της Ιστιαίας (έδρας του δήμου).
Πληθυσμός
Διοικητικές μεταβολές μέχρι τον «Καλλικράτη»
Ο οικισμός αναγνωρίστηκε το 1971 και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Αγίου
Με το ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997 αποσπάστηκε από την κοινότητα Αγίου και προσαρτήθηκε στον δήμο Αιδηψού Με το ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010 αποσπάστηκε από τον δήμο Αιδηψού και προσαρτήθηκε στον δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού (Πηγή:)
Ιστορικά στοιχεία
Στα αρχαία χρόνια στη θέση του οικισμού, εικάζεται ότι, υπήρχε η πόλη Διός ιδρυμένη από τους Αθηναίους. Οι κάτοικοί της είχαν ως κύρια ασχολία την παραγωγή πορφύρας, που χρησίμευε στη βαφή βασιλικών ενδυμάτων. Η προέλαση των Δάτη και Αρταφέρνη είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της αρχαίας πόλης, με φυσικό επακόλουθο τη μη ύπαρξη ιστορικών στοιχείων για την ακριβή θέση της. Η αρχαιολογική σκαπάνη του 19ου αιώνα έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και νομίσματα της Ιστιαίας.
Γενικά
Τα τελευταία χρόνια ο Αγιόκαμπος έχει εξελιχθεί σε τουριστικό κέντρο με καλή ξενοδοχειακή υποδομή. Πορθμείο συνδέει τον οικισμό με την Γλύφα, στην απέναντι ακτή της ηπειρωτικής Στερεάς.
Αξιοθέατα
Το Μουσείο «Ναυτίλος», Θαλασσίων Ευρημάτων. Περιλαμβάνει συλλογές από κοχύλια, κοράλλια, απολιθώματα, πετρώματα και ημιπολύτιμους λίθους. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ανατολικά του οικισμού Η οργανωμένη παραλία του οικισμού, δεξιά και αριστερά του πορθμείου.
Παραπομπές
Πηγές
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1978, 2006 (ΠΛΜ) Εγκυκλοπαίδεια Δομή, 2002-4 Οργανισμός εκδόσεων «Ελλάδα», χάρτες (Βαρελάς) Περιοδικό «Διακοπές», εκδ. Δ.Ο.Λ., 2010 eetaa.gr
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=8OeLQod5pjc https://www.voriaevia.net/αγιόκαμπος/